Monday, August 30, 2010

Biskut Raya 2010

ceh.tajuk aku.. cam apa je kan..



Biskut Dahlia
bskut ni memang melt in mouth gitu..
resipi ni mmg the best la.. aku amik kat Blog Cik Mat Gebu



Biskut Kelapa Delima... biskut ber kelapa memang la bukan favourite aku..
tapi mak aku suka sangat..aku buatkan la...
ni pun resipi dari Blog Tiffinbiru



Biskut entah apa nama asalnya.. aku bg jelah nama Biskut Nestum Kopi..
aku jenis salin.. tak salin tajuknya ( nama biskut tu)
ni adik2 aku rasa..semua suka...

Friday, August 27, 2010

Baking Mode : On your mark....



tak sabar ni.. nk menggentel kuih raya... yeay...

Thursday, August 26, 2010

Wednesday, August 25, 2010

EMO

uwaa... aku emo..
masuk je kete on radio tetiba lagu raya..
tetiba nak menitiskan air mata..

dan skang..aku kat opis.. baru dpt dgr radio..
tetiba lagu cahaya di aidilfitri..
tetiba mata bergenang....

sungguh la menghayati .....

Hanya Kerana Cinta




HANYA KERANA CINTA
Hafiz, Aril, Tini, Ayu & Anne

Keadaan kita memang sukar
Bukan kerna cinta yang menghalang
Walaupun terpaksa kita terpisah
Namun hanya untuk seketika saja

Tak pernah lepas dari cobaan
Dalam perjalanan percintaan
Tapi ku relakan cinta ku untuk mu
Yakin pada tulusnya kasih mu.

Hanya kerana cinta ku melangkah jauh
Sanggup menyepi mencari ilhamku
Tak ada yang lebih dari itu
Hanya kerana cinta ku bersujud pasrah
Mengharapkan belas maaf dari mu
Tak ada yang lebih, tak ada yang lebih dari itu.

Bawalah aku ke dalam mimpi mu
Agar ku dapat bersama mu
Walaupun hanya sementara
Sentuhan mu indah

Hanya kerana cinta ku melangkah jauh
Sanggup menyepi mencari ilhamku
Tak ada yang lebih dari itu
Hanya kerana cinta ku bersujud pasrah
Mengharapkan belas maaf dari mu
Tak ada yang lebih.... tak mungkin ada lebih.. dari itu.


Recorded & Mixed by Rudi@Studio Hikayat
Lagu & Lirik: Kuncidemak (Onyx Garland Sdn Bhd)
Producer: Rudi Muhammad
All Arrangement & Programming: Rudi
Bass: Pacai
Guitars: Mizi
Backup Vocals: Dayah Bakar

Monday, August 23, 2010

babysitting





Aish da 2 bulan lebih.. dan dah 5.2 kg.. tgk la pipi dia..

Friday, August 20, 2010

terharu


semalam aku berbuka kat sini.... kat Pavilion... ni gambar stage tgh2 pavilion..
saje aku snap nk emel kat leeza supaya dia tak rindu pavilion..
dah emel ..lepas tu dia kata aku kejam...
hahahah... rindu nk balik malaysia katanya...




ni pulak k fid yg ngidam....so dia belanja aku as dessert... tak la sedap mana...oppsss sorry..selamber je aku ni..
sedap lagi yg kat The Loaf tu..
dah makan ni baru teringat yg kat The Loaf tu lagi sedap..
ada ke k fid kata..ha..ko lak belanja cupcake The Loaf...hahahhaha kawan camni pun ada kan..






dan ini dibawakan oleh seorang kawan yang telah lebih 13 tahun tak jumpa ...








bukanla souvenir dari HRC Jakarta...plastik jer...




Tadaaaaa... putu piring.... masa chat dgn dia petang semalam dok cerita pasal putu piring & putu bambu..
alih2 dia bbm kata dia belikan aku putu piring sebab dia nampak kat pasar n teringat yg aku nak sangat makan...

terharu... :D
siap masukkan dlm bekas plastik & letak tisu siap2 bagi aku makan dlm wayang..





oh yer.. kami berempat menonton Repo Man..
dimana sepanjang movie tu aku dok tutup muka @ paling muka tempat lain..
blood everywhere..
sampai sakit2 badan aku...aku lak terasa sakit...

Thursday, August 19, 2010

Murtabak RM1.50


Inilah murtabak yg menjadi pilihan ramai sampai beratur panjang...


ni plak pasar ramadhan kat Kg Baru... bukan yg utama dan terbesar tu.. ni kat jln apa tah..sampai skang aku tatau apa nama jalan tu..


ni masa aku baru sampai.. kul 415 yer..dah beratur ya amat punya panjang...
nampak muncung khemah murtabak je


sila perhatikan langit..PANAS TERIK sampai takleh bukak mata... tapi ada awan hitam pekat gak..tanda nak hujan.. tapi aku gigih beratur..


dah hampir sampai.... ni bahagian kulit dia.. ada 2 org tgh buat kulit dia... dlm bekas biru tu tepung tuk kulit murtabak...
kipas tu menandakan...betapa panasnya keadaan kat situ..


abang baju putih tu lak tukang letak inti..
inti mmg marveles la... terasa dagingnya...
dan ada 3 kuali yg memasak semua murtabak tu..

RM1.50 je sekeping..
semalam aku beratur lebih kurang 25 minit sebelum aku dpt beli 2 keping murtabak daging..
murtabak ayam dah habis...

sekeping je aku makan pun..
sekeping lagi buat sahur..
dan takde kuah kari yer..
hanya bawang cuka tu je..

tapi percaya la... murtabak tu je dah cukup sedap....

Wednesday, August 18, 2010

senyum petang

aku dapat PIN bbm dia tanpa aku mintak..
dia yg bagi... hehehhehe

Lagenda Budak Setan Tv Series

aku nak buat review...(ceh review konon) err komen pasal siri tv ni..
dari 1st episod lagi..
tapi tak menyempatnya lagi..

setelah kecewa jatuh gaung lapis ke 8 terhadap filem ini...
yang tah mana datangnya jalan cerita itu ikut suka pengarah jer kan...
maka siri tv ini mengubat hatiku...

1st episod aku tak tengok sbb mlm tu kan malam Ramadhan pertama..aku kat Masjid As-Syakirin dgn k fid..pastu sambung g makan lak..sampai rumah dah habis..

aku suka :

- pelakon dah tukar
- sebijik dari novel

citer mula zaman dorang sekolah.. ni baru la betul cam dari novel.. memang bermula dari sekolah...
scene2 dlm drama ni cam aku dok baca novel dari satu page ke satu page..
skrip & ayat pun sebijik2 keluar dari novel la..

yg penting watak penting kawan Kasyah bernama Sapi telah ditukar kepada Amir Sofaz yang aku rasa jauh lebih pandai berlakon berbanding Nubhan yg bikin spoil mood aku dlm filem..
pemilihan amir mungkin sbb Sapi ni sangat pandai main gitar n menyanyi... tapi not bad at all la si amir ni berlakon..

si Lisa Surihani ( aku jumpa kat pavilion..alahai kurus kering n kecik sangat ) telah diganti dgn pelakon baru..aku x perasan nama dia.. oklah la ada perasaan berlakon sket dari si shikin yg berlakon dlm filem... (aku bandingkan sebab dedua pelakon baru)

pastu drama ni lebih terperinci... cam scene "stinkbomb", cikgu entah apa kenama dia yg garang yg amat tu, "lady in black", masukkan cicak dlm air Halim..
ha.. Halim.. antara watak penting dlm novel gak, kehadiran Man & Cincai..

dan saat penting kali pertama Kasyah bertentang mata dgn Ayu masa Ayu mintak derma kat kelas Kasyah..

kang aku senaraikan..cam sama la dgn baca novel..
tapi sesungguhnya aku lebih berpuas hati..dari membayar RM11 tgk wayang hari tu..

scene lebih teratur..lebih logik.. lebih '1malaysia'..

aku tak sabar nak tgk episod 3..

Clinique@Pavilion


inilah outlet Clinique kat Pavilion...
satu-satunya outlet Clinique luar dari mall yang ada kat malaysia..
kak susan tak kelihatan plak..

sejak aku guna Clinique bermula Feb10.. ni kali ke 4 aku dtg facial..
bukan aku punya appointment pun..
temankan kak fid je..

tetiba bila dah siap.. kak susan tanya nak buat sekali tak..
aku apa lagi... dah dioffer.. sure la nak...




barang2 di atas adalah produk asas harian yang aku pakai..
setiap pagi dan malam..
banyak kan..
kekadang sampai aku terskip...
2 benda baru yang diperkenalkan kepada muka aku semalam :
benda paling kanan dan benda paling kiri..

produk paling kanan tu adalah Take The Day Off Cleansing Balm
teksture sebijik macam tiger balm..
untuk make up remover..
untuk make up kita kena guna cleanser yang spesifik yer..
kita kena pastikan semua make up telah dibersihkan sebelum proses mencuci muka menggunakan pencuci khas..
kalau make up tidak dibersihkan dgn sempurna, kak susan kata.. baper banyak produk pakai pun takkana da kesan..
sebab make up masih ada tertinggal kat kulit kita...
makanya.. bersihkan la muka dari make up sepenuhnya yer..

oleh kerana kulit aku jenis No 1 - Very Dry to Dry Skin
maka aku kena guna balm ni..
yg best balm ni leh guna tuk mata juga..
takyah la beli asing2..
Harga : RM125



produk paling kiri paling latest keluar..
nama dia Repairwear Laser Focus , Wrinkle & UV Damage Corrector

utk repair finelines, wrinkle dan juga photo damage..
photo damage bukan sebab amik gambar yer..
photo bermakna kerosakan kerana terdedah kepada matahari..
results akan nampak dalam masa 4 minggu..

ada high concentration of Vitamin C & caffein ( sumber terbaik antioksida)
harga : RM219.00
ni gambar besar nya :




ini k fid yg sedang di make up oleh kak susan


ni aku..lepas facial dan dimake up oleh kak susan..

produk aku guna lebih banyak dari yg di susun dek kak susan tu..
aku kira dari mencuci hingga tepek bedak.. ada 11 benda aku nk kena tepek..
tu pun kalau aku tak lupa..

tu pun tolak addidtional 2 jenis serum yg dicadangkan oleh kak susan..
proses penuaan bermula pada usia 30 tahun... err...heheh aku dah lebih..

kalau diri sendiri tak jaga..sape lagi nak jaga kan...
meh aku senaraikan..

PAGI :
1. Liquid Facial Soap
2. clarifying lotion
3. turnaround concentrate serum
4. dramatically different moiturising lotion
5. Youth Surge SPF 15 Age Decelerating Moisturizer
6. All About Eyes Serum
7. All About Eyes cream
8. Super City Block Oil-Free Daily Face Protector SPF 40
9. Moisture Surge Extended Thirst Relief
10. Superbalanced Liquid Foundation
11. Blended Face Powder

baru la apply make up..
dah siap make up.. aku suka nak spray
Moisture Surge Face Spray Thirsty Skin Relief

dah kulit extreme kering kan...

tengok..kul baper aku nk bangun tah..
memang lama sangat la..

kalau pepetang lak balik keje... hampir sama...
kecuali sebelum cuci nk kena guna makeup remover for eyes & face
2 benda yang berlainan

untuk mata : Take The Day Off Makeup Remover For Lids, Lashes & Lips
untuk muka : Rinse-Off Foaming Cleanser

barulah start semula dari no 1 tu.. tapi memalam apa kehalnya plak nk guna sunblock n foundation kan..

dan youth surge tu aku guna yang Youth Surge Night Age Decelerating Night Moisturizer

tu belum campur setiap 3 hari aku nak kena buat scrub..
aku guna 7 Day Scrub Cream Rinse-Off Formula
dan mask : Turnaround Instant Facial & Pore Minimizer Refining Mask

aku guna 2 jenis mask kerana : untuk kecikkan pores... dan yg turaround tu untuk radiance.. bagi aku glowing2 gitu..

cam renyah kan nk cantik...
bukan camtu sangat...
muka aku dari dulu memang bermasalah..
aku rasa pernah tepek pic masa uni yg hazab sangat aku tgk..
maka dgn pertambahan usia... kenalah jaga sket...

tipu la kalau lelaki kata dia tgk kecantikan dalaman dulu..padahal yg depan mata muka pompuan tu dulu kan.... hampeh..
takde la namanya cinta pandang pertama...

respek dan kagum dgn org yg takde masalah kulit muka seperti aku..
basuh guna air paip je.. huhuh jealaous...

panjang lebar entry aku kali ini..
saje nk share je..
nanti len kali aku snap pics produk2 Clinique yg ada kat rumah lak yer..



Selamat Berpuasa...

Tuesday, August 17, 2010

dia muncul lagi...

"Azmi Ahmad Bakri changed his profile picture.
28 minutes ago"

dah 2 kali da benda ni muncul..
minggu lepas akaun dia lagi satu..

yang misterinya..
ianya muncul dlm news feed aku..
padahal... dia bukan pun friend aku..
aku tak request dia pun

dan aku tatau dia ada FB akaun pun..
it's good la tetiba dia muncul dlm news feed aku..

tapi... aku masih konpius....

Friday, August 13, 2010

Misteri FB

misteri newsfeed fb telah menemukan aku dengan seseorang...
hehehe... cam intro novel jer...

Thursday, August 12, 2010

slow loris

kenapakah dia comelllll sangat ni..
dan..

motiff tetiba aku mimpikan dia lepas sahur tadi...

huhu.........
belek FB dia.. ada gambar baru yang comel...

adeh...











puasa...puasa...puasa...

Tuesday, August 10, 2010

The Loaf

banyak betul aku makan hari ni..
siap beli tuk tea time...


Uhu!..Hu! cheese cupcake namanya.... apis la yg sibuk kata sedap..
aku pernah baca review gak kat blog mana tah..
baru hari ni berkesempatan nak g beli..


sebiji RM3.20
aku beli Oreo Crunch & Berries Ensemble



kecik je.. diameter dia dlm 5cm...
nak rasa punya pasal...

LBS

tetiba setelah melompatkan diri membaca blog sana sini..
aku baru teringat..
watak ayu dlm LBS..

nama sebenar dia adalah :
SIDARATUL DURSINA...

errmm momen penting gak ni dlm novel.. tapi tiada dlm filem..

Friday, August 6, 2010

Menu Carl's Junior , Pavilion



Charbroiled Chicken Salad & Charbroiled Chicken Bacon Burger...


sedapppppp salad nih...

Wednesday, August 4, 2010

Zahara Yatama



semalam melepak depan tv kebosanan..
punyalah byk channel tapi takde yg menarik..
sampai la aku terbukak channle Box Office..
ada drama ni... tajuk dia memula aku cam tergeliat sebut..

tapi aku tengok gak la..
citer pasal Ramadhan dan anak2 di rumah anak yatim..
bebudak dlm drama ni sume dah besar panjang..
masa dorang kekecik ada la berlakon dlm drama sana sini..

biasala..dah cerita Ramadhan.. anak2 yatim..
adalah kisah sedihya..

uwaaaa...aku sempat menitiskan air mata..
scene... Firdaus sedih dan terkenangkang adik dia FIFI..
adik dia diambil keluarga angkat..tapi dia tak...

scene flashback..sedih...
walau 2 org lagi hsemate aku tak sedih pung..
emo terlebih aku ni maklumlah hormone imbalance..

mlm ni ada sambungan lagi..






lepas tu aku tengok :


serius....
sebagaimana tajuknya..
camtu lah aku tgk sepanjang movie..
dgn hsemate aku..
aku pandang dia..dia pandang aku..
TAK FAHAM!!!!
mmg kena fikir sendiri ok..

tah mana hala aku tgk citer tu..
lompat ke sana sini tanpa arah tuju je rasa..

yg cam seronok nk tengok ialah..
kemunculan pelakon2 hebat dlm filem ni...
cam sume extra adalah pelakon2 agak dikenali la.
walaupun hanya keluar dgn sebaris ayat..
atau hanya keluar muka je sekerat....

aku n hsemate aku dok pikir..baper banyaklah dia bayar pelakon2 terkenal tu untuk jadi extra..

apa pun aku layan kan je movie ni semalam...