![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEilKEalwN92swccaxzzT8FWbfZl7jSivBM5X131LiEqwfvSU0dRB5irgMd7KQ737AZovQKoLWsgICDAalrXCDlWImJJu4M0aLRKe2bHwHJCxEcWHvbI5eT7EeYKrdCmcqJaOjQj6-unjjk/s400/IMG01612-20101219-1930.jpg)
kek buah rebus namanya...kalau dah translate...
Boiled Fruit Cake
ada ceri merah dan hijau...ala-ala sempena menjelang Krismas
ni adunan sebelum masuk oven
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEidF3ANvCfsF57J5QG_7TcBrPNX2GfDwS-R1ZfK7-k4OQ360cxmZRn5rRb35EtC3LReKTC-5IpvVZnj9j8Qkf29aoLOpkhThwaABS76ZlrLhEmIwXY1m3UwUlMxJQSjTWpJHVKxINSOxqY/s400/IMG01615-20101219-2027.jpg)
tara.... dah siap..
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg-1pcW1mtPTdG07ASKg-j_XtOZT_1F_sc7RIL9V-y6wVmwo7JSRut549qeCTXS3Qzhn0A3X2zIZxPSksoajtZlGJJ6pSbT5PKyf_192AfrVeQZeyGFe7Uw0WtqFr64pXSlz8Or57-nXhA/s400/IMG01618-20101219-2029.jpg)
ini adalah keratan rentas bahagian dalamnya...
dan ini pula adalah resipi yang aku tunggu-tunggu akhirnya!!!
MOIST CHOC CAKE....
yang betul2 moist tidak menipu orang..
hahahhahah...
ni mengikut citarasa aku ..
yang sgt sedap pada tekak aku..
lembut...sangat rasa choc...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbmErvVDuy3X6iQpsnLz2CXtIPi0BHWQCvASjTcR68O1gTLLYTrVOVeXtlStepR0smCUR-rbYoPyQKfmnBjXRejcmbrqIAZO47whTwczKxtOP9pjBE9H8-BdBP7IOrYGYnjralkQYT2gA/s400/IMG01620-20101219-2305.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhCllCMoQJemxdzTaXgnYyCCVnP5tiK2TiXe5AKbF4MKkoNP5h6pttIfKfrvNnp81cEkG1-CHJCYgbzXKCte54wCcCn-ghXKUqvT8WvMLCe7Um6UPuc4h3b0F-HbnQvWsEMwnqmn7uQDrA/s400/IMG01622-20101219-2307.jpg)
sungguh gelap rupa kek ni...
Kek Coklat Lembab ( resipi aku amik dari sini )
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula
- 1/3 cawan serbuk koko
- 1sk baking soda
- 1 biji telur
- 1/2 cawan butter@ minyak masak
- 1/2 cawan buttermilk@ susu segar
- 1sk esen vanila
- 1/2 cawan air panas
- 1/4 cawan susu pekat
Cara-cara
- Panaskan oven 300 degree F. Griskan loyang 7x11inci dengan butter.
- Ayak tepung dan baking soda@powder ke dalam mangkuk.Ketepikan.
- Pukul gula dan butter. Masukkan telur dan pukul lagi.
- Masukkan buttermilk/susu dan serbuk koko. Kacau sebati.
- Masukkan air panas dan esen vanila.
- Akhir sekali masukkan tepung yang di ayak tadi dan mix sebati.
- Masukkan ke dalam loyang dan bakar lebih kurang 30-35min atau sehingga kek masak. - hana kukus.
- Sejukkan di atas redai dan tuang topping@ganache kegemaran.
atau resipi asalnya dari sini
Best Choc Cake
- 2 cups flour
- 2 cups sugar
- 3/4 cup cocoa
- 2 tsp baking soda
- 2 large eggs
- 1 tsp salt
- 1 cup buttermilk
- 1 cup Mazola vegetable oil
- 1 1/2 tsp vanila
- 1 cup boiling water
Preparation :
- Preheat oven to 300F.
- Lightly grease & flour 9X13 inch baking dish
- Place all ingredients into mixing bowl
- Mix at medium or medium high speed until all blended and smooth
- Bake for 1 hour
Resipi Ganache :
1/2 cwn serbuk koko van houten
1/2 cwn susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar butter@marjerin
Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati.
1/2 cwn susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar butter@marjerin
Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati.
kemudian curahkan ke atas kek.
No comments:
Post a Comment