Bahan:
300 gm mentega
120 gm gula halus
6 biji telur (saiz besar)
80 gm sekaya
250 g susu pekat manis
80 g Horlicks
2 sudu the esen peppermint
2 sudu besar serbuk koko }
½ sudu the esen vanilla }
3 sudu besar air panas } … dicampurkan & dijadikan pes cokelat
secukup pewarna hijau (saya gunakan yg serbuk)
160 gm tepung HongKong (atau tepung kek)
loyang berukuran 7” x 7” (dialas dgn kertas pada dasarnya dan digris sekeliling loyang)
300 gm mentega
120 gm gula halus
6 biji telur (saiz besar)
80 gm sekaya
250 g susu pekat manis
80 g Horlicks
2 sudu the esen peppermint
2 sudu besar serbuk koko }
½ sudu the esen vanilla }
3 sudu besar air panas } … dicampurkan & dijadikan pes cokelat
secukup pewarna hijau (saya gunakan yg serbuk)
160 gm tepung HongKong (atau tepung kek)
loyang berukuran 7” x 7” (dialas dgn kertas pada dasarnya dan digris sekeliling loyang)
Cara :
1) Pukul mentega bersama gula dengan high speed sehingga kembang (kira-kira 7-8 minit).
2) Masukkan telur sebiji-sebiji sambil terus memukul hingga sebati. (kira-kira 4-5 minit)
3) Perlahankan speed (sederhana) lalu masukkan sekaya, susu manis dan Horlicks. Pukul lagi hingga rata. (kira-kira 2-3 minit)
4) Perlahankan lagi speed (slow, sekedar nak ratakan tepung) dan masukkan tepung HK dan biarkan adunan sebati. Jangan terlalu lama, kira-kira 1-2 minit jer. Ataupun anda boleh gunakan kaedah “fold-in method bila nak masukkan tepung ke dalam adunan telur/mentega tadi. Tak payah gunakan mixer.
5) Bahagikan adunan kepada 2 bahagian:
i) 1 bahagian dibubuh esen peppermint dan pewarna hijau.
ii) 1 bahagian lagi dibubuh pes cokelat.
6) Panaskan ketuhar dgn suhu kira-kira 180-190 darjah Celsius, api atas & bawah. Bubuh 2 senduk adunan cokelat ke dalam loyang kek lalu ratakan. Bakarlah lapisan pertama ni sehingga masak (kira-kira 6-7 minit). Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan tekan sket dgn penekan kek lapis agar rata.
7) Kemudian, tukar suhu ketuhar kpd 200-210 Celsius (api grill/atas jer). Bubuh pula 2 senduk adunan peppermint/hijau dan bakarlah sehingga masak (6-7 minit). Bakarlah berselang-seli warna cokelat dan hijau sehingga selesai semua adunan.
1) Pukul mentega bersama gula dengan high speed sehingga kembang (kira-kira 7-8 minit).
2) Masukkan telur sebiji-sebiji sambil terus memukul hingga sebati. (kira-kira 4-5 minit)
3) Perlahankan speed (sederhana) lalu masukkan sekaya, susu manis dan Horlicks. Pukul lagi hingga rata. (kira-kira 2-3 minit)
4) Perlahankan lagi speed (slow, sekedar nak ratakan tepung) dan masukkan tepung HK dan biarkan adunan sebati. Jangan terlalu lama, kira-kira 1-2 minit jer. Ataupun anda boleh gunakan kaedah “fold-in method bila nak masukkan tepung ke dalam adunan telur/mentega tadi. Tak payah gunakan mixer.
5) Bahagikan adunan kepada 2 bahagian:
i) 1 bahagian dibubuh esen peppermint dan pewarna hijau.
ii) 1 bahagian lagi dibubuh pes cokelat.
6) Panaskan ketuhar dgn suhu kira-kira 180-190 darjah Celsius, api atas & bawah. Bubuh 2 senduk adunan cokelat ke dalam loyang kek lalu ratakan. Bakarlah lapisan pertama ni sehingga masak (kira-kira 6-7 minit). Setelah masak, keluarkan dari ketuhar dan tekan sket dgn penekan kek lapis agar rata.
7) Kemudian, tukar suhu ketuhar kpd 200-210 Celsius (api grill/atas jer). Bubuh pula 2 senduk adunan peppermint/hijau dan bakarlah sehingga masak (6-7 minit). Bakarlah berselang-seli warna cokelat dan hijau sehingga selesai semua adunan.
** tetiba ada tanya nak beli.. errmm... aku kena buat kira-kira la kekdahnya nih...
nota untuk diriku 16 Dec 10:
- susu pekat manis amat susah dijumpai...sekarang banyak yang ada krimer pekat manis.
- aku jumpa 2 brand jer.. Teapot dgn F&N tak salah aku. harga sah lebih tinggi dari krimer pekat manis
- butter Golden Churn +-RM14 tuk 340gm..., 250gm RM9++
- tepung HK kat Bagus RM6.90/kg
1 comment:
salam,
i was looking for used or new copy novel selamat tinggal sayang. terjumpa ur thread kat forum lama cari.com.
sorry mengganggu but
do u know kat mana bleh dpt novel ni?
email me juzcakes@gmail.com
Post a Comment