Tuesday, November 17, 2009

dark choc truffles





macam-macam ada

kak fid...tgh carik asst..
memacam jenis resume yg dia dpt..
ASSISTANT, PEMBANTU, PENOLONG
entry level sahaja ok...

tu dia....resume..
sorang-sorang nak gaji RM3k ke atas aja..
mak aihhh...
dahsyat tuh...

satu resume nih..dia pemegang diploma dgn CGPA 2.8 dari IPTA sume melayu..
mintak gaji 3800 ... baru keje 3 tahun...
perrghhh secara tiba-tiba aku rasa aku underpaid..
atau aku tatau nk marketkan diri?

dia yg hantar resume ni sedar ke dia mintak keje asst...almost same level dgn admin asst..
bukan kawan aku advertise asst engineer pun...

dan 75% resume yg di terima mintak gaji 3k ke atas yer..
admin asst, ENTRY LEVEL 3k?

AKU NAKKKKKKKKKKKK




Monday, November 16, 2009

Bukit Kulim

aku kena pegi Bukit Kulim ni..
to be exact JALAN BUKIT KULIM...
dan bertandang ke rumah No 61..
kutip hutang..

memula pandai lari2 dari aku..x reply sms.. tak jawab call..
skang... trus tak on phone..atau tukar terus no phone....

errmmm jangan cabar aku...



Wednesday, November 11, 2009

buat aku tersenyum..



setelah kena jerit2 dengan bos tua-yg-dah-patut-dok-rumah-dahla-buta-IT-takleh-diajar gara2 asst aku tak buat keje n she screwed up project tu..
aku jerit la balik..sila baca terjemahan di bawah :

aku : aku da bgtau kat kau dah 3 bulan..
dia : kau bgtau..tapi tak bagi jalan penyelesaian
aku : aku dah bgtau..suruh tamatkan saje kontrak dia
dia : ................bebel benda2 merepek..dia ni cam nyanyuk pun ada

bengang gila aku..


tapi 2 benda kat bawah ni buat aku tersenyum


dan baling BEST


yang pertama tu aku dah siap tanda dlm kalendar atas meja aku ni...dan kebetulan plak aku mmg dah apply cuti...kunun cuti sebelum raya haji..walau bukan aku ada plan apa2 pun..
dan aku pun dah aim beberapa buku ni...terutama buku bertajuk "The Martha Stewart Living Cookbook' baru RM20 tu... kalau beli kat kedai maunya ratusan kan... dan tarikh pun cantik la.. time dpt gaji...

yang kedua...memang sampai tepat pada masanya..di saat aku nk keluarkan diri aku dari comp penuh politik dan hantu-yang-suka-curik-makanan-orang-dlm-fridge-dan-tinggalkan-bekas-kosong ini..

buat aku tersenyum la gak menjelang petang ni..
dan esok...aku akan tengok 2012!!!yeay.....



dan mempersembahkan....2 ekor buah hati aku.... aktiviti mereka di hujung minggu....



pendedahan ekslusif












ni batch pertama..aku siapkan tuk ada orang tempah













ini adalah tangan leeza...proses pertama ialah..pecahkan biskut oreo yer..









kisar menjadi halus sebegini

















sudu itu adalah hiasan semata..














ini adalah cream cheese..yang dibungkus berbentuk pocong...













gaulkan...kemudian...bulat2kan dia..













jadila begini















sediakan choc untuk slaut bebola itu yer.. ikut suka la nk kaler apa..









letakkan hiasan di atasnya...















yang ni yang aku siapkan tuk tempahan tu..














snapshot dari dekat














ni..kes dah ngantuk...hahaha but kreatif..and artistik...:D















taara....... dalam kotak..












isi dalam OREO TRUFFLE..















semua ni aku buat kat rumah leeza malam tadi... seronok jer main dgn kaler2 ni sume...

Monday, November 9, 2009

Wednesday, November 4, 2009

benda-benda yang aku nak buat esok mlm


ni namanya cupcake pop
comel...geram...tak sabar nk buat cecantik

yang plak namanya cookie mix..selalu jual dlm kotak...
tapi dia sangat kreatif buat dlm glass jar..
comel kan..
aku pun nk buat la.. sebagai hadiah....


semua gambar sumber daripada : http://www.bakerella.com

cerita handbag

sabtu lepas.. aku jalan2 dgn kak fid kat Jusco Bukit Tinggi.
mencari handbag...keluar masuk satu2 kedai yang ada..
salah satu kedai ni aku tatau nama dia apa...
kedai biasa2 jela..
handbag dia nampak murah tp mark up memahal...level harga esprit dah aku tengok..
beriya satu nyonya ni..serius nyonya..
dok peragakan beg2 dia kat aku..
aku senyum jer..
lepas satu..satu..aku nk balh jer dia tunjuk lagi satu..
aku pun cam tak sampai hati tengok jer la..

last2 aku dok senyum jer takde respon kot..
dia dok tunjuk satu beg nih..
pastu dia tanya "cantik tak?" ..beg ni mmg cantikla simple jer...tapi level leh jumpa dlm pasar mlm...tak berblaoi dgn harganya..baik aku beli beg kat BATA...
aku jawab la 'cantik'
dia leh tanya plak " kalau cantik kenapa tak mau"

aku trus tarik kak fid ..blah dr kedai tu..
bengong punya nyonya..cakap pun pelat cam baru turun sampan dari tanah besar China..
boleh plak buat2 muka camtu tanya apahal aku tanak...

lupa plak aku nk beli beg kat BATA...pastu g tayang kat kedai dia..

nak gelak pun ada..
camni punya saleperson pun ada ka....
hahahahha...

Tuesday, November 3, 2009

habisla...

baru je tadi aku meng NGAP satu slice Secret Recipe's Choc Indulgence Cake kan..
penuh gula satu badan nih..
tapi tidak mematahkan semangat aku yg amat berkobar-kobar tuk membuat..


dan jangan tatau dalam malaysia nih dah ada org buat bisnes nih..
bukan aku tanak buat bisnes ni..
tapi....
(huhuh nak senaraikan alasan...)
tapi sesungguhnya bisnes ini nampaknya sangat bagus..
ditambahkan dengan plak


rasa-rasa ada org nak beli tak?
famos amous yg choc chip beberapa biji jer dengan harga RM7 per100gm pun org beli kannn..

mari..kita berkobar-kobar...
dan khamis ni aku nk balik klang...BAKING!!!

jumaat aku cuti..ada date dgn pakar komen makanan terkenal dlm hidup aku :
AIZUL & AMIRUL...

sape2 nak rasa kek n cookie aku nih..jemputlah berjumpa kami jumaat ni kat IKEA..

tak sabarnya aku....wahahahaha..
cam nk g date kan...

cerita petang isnin

semalam..
sedang aku sibuk2 dengan budak IT yg dtg buat maintenance..
alih2 aku dapat call...
UDA

uda ni makcik aku yg dok sri gombak..
yang dulu aku pernah tumpang rumah dia masa keje bt caves.
apahal lak makcik aku ni tetiba call..
last sekali aku jumpa dia masa adik aku tunang bulan 3 lepas..

uda : eh ko kat mana?
aku : kat opis ni
uda : kunci rumah uda ada kat ko tak?
aku : ada...dalam kete...tp skang baru kul 410...balik keje kul 5
uda : uda tertinggal kunci la kat kampung.. uda da sampai depan rumah nih..tak boleh bukak pintu
aku : kena tunggu mimi balik la..
uda : eh...kejap...macam mana uda ada dalam pagar ni... Ya Allah pelupanya uda....ha dah ada kunci atas pagar batu ni...ok..ok..

aku dah nk gelak2 dah rasa nk guling2 pun ada...
dah mmg jadi kebiasaan dia..bukak pagar, masukkan kereta... siram2 pokok bunga...
dia letak kunci rumah n padlock kat atas pagar batu..
pastu sure menonong depan pintu rumah..pastu panik...

mak aihhh pelupa punya pasal..
nasib baik dia tak patah balik kampung semata nk amik kunci..
aduhla....



Monday, November 2, 2009

platform wedges


Kasut baruku... yeay...setelah kasut lama haus tapaknya..maklumla banyak berjalan...heheheh


dan semestinya la wedges...
bagi balance... n nak rasa tinggi..


CIKI ku sayang...

kejadian bawah ni jadi masa aku tengah basuh uniform sekolah adik lelaki aku... yer..aku basuh tangan... sedang memberus kotoran degil....alih2 minah berbulu ni masuk bilik air... lama gila dia tenung buih-buih sabun tu.......

ermm apa benda yang gerak-gerak ni..

dari atas ni ke?

"Ciki... basah...keluar dari situ" ..alamak tuan aku halau

banyaknya benda kaler putih ni....

mari kita tengok dari lebih dekat

banyak plak yang gerak2 nih...

mari kita terkam dia.....

penangan MJ

jumaat lepas..
bersemangat waja ni dgn kak fid...
bergegas ke pavilion...

tiket mmg dah beli siap2 masa hr khamis
masa sampai pun dah start tayang iklan...

carik punya carik seat..
alih2 ada org dah duduk..
mmg panas jer masa tu..
kitorang tunjuk tiket kitorang..
dan dia tunjuk tiket dia...
MEMANG SAH..
seat yg sama

pastu sekali mamat tu kata..
"eh ur date is yesterday's date"

mak aiihhh...terus panik..
camne nih..
kak fid pun kata apsal la kitorang x cek tiket tu..
tp mmg kitorang amsa beli ckp nk date jumaat..
tgn dah penuh dgn air n popcorn yg belum terusik...

balik kat pintu masuk..
kitorang pun explain la kt staf GSC tu..
dia pun panggil supervisor dorang..
n kitorang dapat la seat baru....

rupanya yg issue tiket tu staff baru..
bukan kitorang 1st case..
dah few cases dah...
errmmm sib baiklah dapat gak tengaok walau dah start sikit..

filem ni bukanlah filem cereka..
macam tengok konsert MJ pun ada gak..
siap sing along lagi..
ada yg siap tepuk tangan lagi..
mmg dahsyat la preparation dia tuk konsert tu..

dalam filem ni..dia nampak sihat jer.. penuh energy nak menari n menyanyi..
yang bestnya... dia sangatlah softspoken..
dan dia sangat peka dgn muzik dia.. bab bunyik...bab rentak..
memang PRO la..memang patut la raja pop..

sebab kan keadaan dia yang nampak begitu sihat..
aku pun tetiba menjadi curious dengan kematian dia..
preparation yang begitu dahsyat... mmg konsert yang amat berbaloi la kalau pergi ..

pergilah menonton kepada mereka yang merupakan peminat MJ..

semalam aku nampak CD this is it...2 CD dalamnya...
harga..RM70.50...


dan..selepas ini confirm kalau aku beli tiket wayang aku akan pastikan detailsnya....