Wednesday, June 30, 2010

makan malam @ Topspot



Sup Mushroom Tahu Telur



Umai - makanan sarawak .... aku suka.. ala2 kerabu gitu



udang Galah Butter



Kerapu masak 4 rasa



dahsyat kan pemandangan..padahal makan berdua je..



oh sotong di sebelah kanan tu.. sotong bakar..tetiba je meja sebelah bagi..sebab dia order byk sangat lauk..
dorang pun berdua.. dari KL gak...
hehhehe

obvious ke kami bukan local... sampai tau nk bg sotong ni..heheheh

Kuching Day 1 Part 1






aku sangat penat..tatap pics je la..

Friday, June 25, 2010

Kuching...in 2 days..



ahad ini... aku akan naik ini....


ke KUCHING!!



dan tinggal disini..








ni namanya holiday tidak terancang dan secara tiba-tiba..
tiket flight pun beli hr Rabu malam..
camnilah je citernya... flight + accommodation ditanggung..
aku bawak duit belanja je..
walau rasa x best sbb aku tiada budget berjalan suka suki..

tapi inilah dinamakan REZEKI..
menjelang usia aku 31 tahun... minggu depan..


okeh..mari kita sediakan mental dan fizikal untuk..
JALAN-JALAN CARI SUAMI... errkkk hehehe JALAN-JALAN ke KUCHING....


:D

Wednesday, June 23, 2010

kisah menyayat hati


Ini CUMI dengan anaknya bernama O-Mei



CUMI sangat manja dengan aku



anak dia cuma seekor... si O-Mei tu.. sbb 4 lagi mati masa baru lahir..



O-mei dah besar...bersama memey si princess



O-Mei dan Tam



tapi semua tinggal kenangan.....aku masih lagi sangat sedih..
memula cumi hilang..
lepas tu...Jumaat lepas... O-Mei mati...
depan mata adik aku....









sebab.... dimakan oleh :










ULAR SAWA BATIK...
sepanjang lebih 12 kaki...









BB aku buat hal takleh bluetooth pics...nnt aku upload kronologi ular tu ditangkap..
aku leh nangis tgk pics kucing2 aku nih...

dan kucing2 lain yg jadi saksi dah trauma sekarang ni...


disyaki Cumi pun dimakan ular yang sama......

Monday, June 21, 2010

Aisy



Aisy Luqman

Friday, June 18, 2010

cat fight..



si hensem, Tom



si cantik, Memey ( jgn tanya knp nama dia camtu...mak aku yg bagi)


eh..tepi..tepi... tempat aku...


princess la yg menang kan...




si Memey ni gangster sket...padahal dia paling kecik...n paling last aku bwak balik rumah...
means dia ahli terkini...
tapi gangster dia..

dia leh lalu2 kat kucing2 lain...pastu pap.. dia tampar kepala kawan tu..
tak padan kecik cinonet.. dah la katik...
hahhaa

tapi aku sayang semua....

Thursday, June 17, 2010

twilight saga marathon




agak teruja nk masuk contest ni..
ada 3 soalan dan 1 signature...

errmm..
hahaha cam malas sbb hadiah 20..
nak menang? errrmmmm entah..

masih berfikir ni nk join ke tidak..... :D

Wednesday, June 16, 2010

buah hati berbulu..




yang makin kuat makan..
yang makin besar
yang makin gemok...

Tuesday, June 15, 2010

motivasi

"Information is a source of learning. But unless it is organized, processed, and available to the right people in a format for decision making, it is a burden, not a benefit."
William Pollard

Monday, June 14, 2010

memperkenalkan..... buah hati terbaru saya..



Comel kan...

Baby boy yg belum decide nak letak nama apa. Lahir 11 Jun 10.02 malam di Hospital Sg Buloh. Baby adik aku..





aku rasa nk penyek2 kan dia...
dah penyek pun..


nenek & makcik yang excited.... mak & adik no 4 aku...

Friday, June 11, 2010

A-Team


sila la tonton..
aku gelak sakan dgn Leeza & K fid sepanjang movie
dan siap ada org tepuk tgn dlm panggung lagi okeh...

Eclipse officially

semalam aku tengok wayang...again..
kat KLCC..

A-team..
seperti biasa ada trailer sblm movie start kan...
yerrrr.. trailer ECLIPSE!!!...

sangat suka..
lambatnya 8 july!

Thursday, June 10, 2010

Lagenda Budak Setan



KECEWA SANGAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


semalam..menonton filem ni... sbb byk gila komen bercanggah..
sorang kata sedih leh nangis2... sorang kata tak best langsung... 2 komen berbeza bak langit dan bumi..
tapi kalau tanya aku... FILEM NI HAMPEH!!! MENGECEWAKAN!!!


mula-mula... aku adalah peminat novel Ahadiat Akashah..
bermula umur 13 tahun... ahadiat mmg hensem masa itu... novel2 dia sangat mempengaruhi aku...
simple, sempoi, targis, romantik, sedih, segalanya la..
aku ada hampir semua novel dia... simpan duit belanja semata nk beli novel2 dia..
dan novel BUDAK SETAN ni mmg la favourite..baca ulang2..
maka tidak hairanla aku meletakkan harapan yg amat tinggi terhadap filem ni..

TETAPI...
ayoooooo... takde words la nak describe..


TIDAK SAMPAI emosi2 yg sepatutnya sampai...
cameraman yg suka close up muka sampai semua pori pori nampak..
kekadang cam tengok video famili.. cam himpunan koleksi memori bersama..

lagu background.. soundtrack..adehla... balik2 lagu tu..balik2 lagu tu.. dah la suara tak sedap..jahanam..naik boring..memula oklah rasa sweet..lepas tu....takde maknanya sweet segala..

dan paling fail..minah yg bawak watak Emilia.. Ayu lepas buat plastik surgeri... serius aku rasa dia kaku kayu batu simen semuanya... muka keras kejung...
aku br nak feel2 ala cam dlm novel... (of course aku ingat part2 yg emosional dan romantik tu sume) takde maknanya yer...

baru ala2 nk feel..... terus aku rasa... BAK BALIK DUIT AKU!!!
si Emilia tu.. aku rasa dlm novel dah boleh buat org tau camne expression dia meruntun jiwa...konflik diri bila jumpa balik dgn Kasyah..
dia tu tak baca ke novel.. kata kelas bimbingan lakonan khas tuk filem ni dr Ogy Ahmad Daud..
takyah bimbingan if baca keseluruhan novel tu dah tau emosinya camne..

aku sangat bengang...
antara emosi EMILIA yg SANGAT fail

- waktu 1st time jumpa kasyah balik
- bila kasyah kata Emi cam ayu, perfume, suara, cara jalan
- bila Kasyah dapat tau yg EMI tu AYU...
- bila hilang ingatan, kasyah pujuk2 Ayu...

tolong...tolong... aku rasa shikin tu merosakkan filem ni!!!!!!!!!

dan watak2 tempelan kawan2 kasyah masa kat kolej... tak perlu!!! kalau dorang takleh nk lakonkan as macam clm novel n kalau tak pandai berlakon langsung..takyah la...

aku rasa watak sapi tu boleh je bg kat Zahiril Adzim tu ke mamat adnan sempit tu pun ok kot.... plus kalau takdepun tak payah kot..

dahla sangat slow citer ni sampai k fid baper kali tido tah..
aku plak dah tahap nak hentak2 kaki da dlm panggung..

dannnnnnnnnnnnnnnnnnn sekarang adalah musim cuti sekolah n sem break uni students..
makanya...ramai la kekanak tak cukup umur dlm panggung yg aku yakin dorang tak pernah pun baca novel tu..

plus if dorang baca sure kata boring..yelah setting dlm novel tu zaman 90's ..zaman mana ada internet, hp, astro bagai...



tolongla buat remake of this movie base on the book... PLEASE!!!
aku nk balik Klang selongkar balik novel2 nih...

watak Katerina oleh Fazura & watak Azmi oleh Que Haidar je aku leh terima..







*** universiti skang ni pensyarah dorang panggil CIKGU ke? sapelah yg buat skrip jahanam ni...siap cakap selamat pagi lagi tu..

*** kejap kata kelas petang ni... tapi masuk kelas ckp selamat pagi (scene cikgu loga pesan carik buku tuk kelas petang nanti..bila masuk kelas bebudak cakap "selamat pagi cikgu Loga")

*** Sapi (besfren kasyah) kata sbb jumpa budak pompuan tu pagi tadi ko dah camni... tetiba dia ulang balik.. sejak kes petang tadi ko camni.... HELLO!!! make up ur mind..pagi n petang pun tatau beza.... adeh...

*** Lisa Surihani tidak boleh pronounce R dgn betul dan sangat obvious dlm filem ini

*** tidak dinafikan chemistry antara Farid Kamil & Lisa Surihani agak ok..




















uwaaaaaaaaaaaaa entri panjang sbb gerammmmmm

Tuesday, June 8, 2010

what i want

for my birthday.... :D





macam katalog kan...best sangat.. ada kategori cookies..



ni lah bukunya... harga RM100++ dlm acmamall pun aku tengaok dlm 96...
errmmmm camne ni..nk kena menabung plak..

Jacob's Theme

sedihhhhhhhhhhhh

they are sick

my babies are all sick today..

babysitter? TIDAK HAPPY!!















** kes sume org dok sibuk citer pasal baby memasing kat blog mahupun FB.. aku pun ada...hahahaha

Monday, June 7, 2010

babysitter yang sibuk

hari ni aku sangat sibuk
jadi babysitter..
penat wooo...kalah jadi babysitter bebetul..

seperti biasa...
aku kan ada 3 org kawan yg sangat la manja, over acting dan suka la merengek..
aku pernah tulis pasal dorang ni..
yg ketiga-tiganya anak bongsu yg sangat-sangat manja..

maka pada hari ini.. 2 org telah merengek2....
sebelum tu...dorang bukanla merengek cam bebudak kecik tu tau.. tapi..
cam mana tah aku nk explain..

tapi jenuh aku nak layan dorang bertiga ni sebenarnya..


baby A - baru balik dari Norway
baby B - 1st day intern kat bangunan depan ni
baby C - baru shopping baju baru 3 helai

memula baby B cakap nk lunch dgn aku..
pastu aku kata tgklah dulu since hr ni 1st day..maybe ada colleagues yg ajak lunch
pastu ajak aku lunch KLCC sbb dekat dgn dia..

masalahnya..aku dah janji sesiap dgn baby A nk lunch dgn dia hari ni. nak kena amikkan contact lense dia kat kedai bwh ofc aku.

baby C plak masih excited dgn baju2 baru beli n sibuk nk jahit sendiri.. tapi ni kes hehari biasala..

kes luar biasa hari ini bila 2 baby ada bersama...
hahahhaa..selalunya aku attend sorang2..

baby B da rengek2 tanak makan sorang.
baby A pun beriya suh aku amikkan lense dia sbb dia punya dah nk expired...kt tkt 2 ni jer..

last2 aku ajak dedua g lunch tempat yg sama..
maka aku kena pick up baby B sbb dia tatau tempat mana nk makan...
baby A plak aku lupa nk call awal2 sbb dia ni kalau dah keje lupa time makan.. kang bising2 tak makan..

tu dah satu hal kan..aku rasa hr ni aku berjalan sangat jauh dah... adalah 2 km tuk lunch jer..

lepas itu...apa jadi di meja makan..
dedua excited nk bercerita..
tapi aku adalah babysitter yg adil..
bagi perhatian sama rata..

aku pun tatau nk explain camne susah ada mereka-mereka ini pada masa dan tempat yg sama...sbb walau perangai hampir sama..dorang ni dari lingkungan yg berbeza..aku kenal dorang dari 3 tempat yg amat beza keadaannya....tapi aku happy...

bygkan.. ketiga-tiga baby ini ada...
makanya.. babysitter ini akan lesap..
atau babysitter lak merengek...
mampu nk jaga?

hehehe

sabtu 5 Jun 2010




pepagi leeza da BBM tanya nk g memana tak...
plan asal aku nk g rumah dia dan menjahit tanpa henti..
maklumla..masa jumaat tu lepas keje dah ke Jln TAR...beli kain..
kain2 lebihan@ reja kat Kamdar.. RM3 semeter... cantik2...jadilah tuk buat blouse cukup jer..

pastu Leeza kata nk g Pavilion..
dia amik aku..
tapi seperti biasa, maklum je lah dok rmah sewa dgn 10 org penghuni..
maka kenalah beratur nak mandi..nak tunggu air penuh..yelah da kalau sorang mandi se tempayan...kalah dok setinggan

akhirnya kul 1130 Leeza sampai setelah urusan membayar hutangnya selesai...

ini kisah sesi makan seharian di hari sabtu...

bermula lunch@ Carl's Junior Pavilion..
jgn tanya kenapa asyik2 Carl's Junior di mana-mana... burger dia sedap yer..

dah habis makan kat situ..melepak tak ingat..refill ice lemon tea sampai kembung2..
maka meneruskan perjalanan...

tadi lunch.. kemudian lapar...kita minum dulu!!
minum petang @ Daily Kopitiam kat Pavilion..
3 layer tea & 3 layer coffee

menjelang senja... eh baru teringat... GAP (selang masa) antara minum petang n dinner cam kejap je...hahahahah

Dinner @ KLCC... lebih tepat lagi di foodcourt tingkat 4..
aku makan.. nasi kerabu yg sejuk siap... maklum nasik dlm aircond..
huuuhuhu..



sebelum balik...lepak sat kat satu tempat ni... kaki sakit sebenarnya..
yeay alasan nk kena beli kasut baru yg lebih selesa..

dan kekawan... Parkson, Tangs, dan kawasan seangkatannya sedang SALE!!!!!!!!





ni adlaah tempat di mana kami lepak...

cuba teka kat mana...




Eclipse posters @ KLCC



dalam terowong antara Aquaria ke KLCC

Friday, June 4, 2010

Secret Recipe @ Giant Batu Caves




Carrot Slice
Vietnamese Beef Noodle
Spaghetti Meat Balls

Thursday, June 3, 2010

cookies for sale



Almond, Raisin Choc Chip Cookies




RM10 / satu bekas

Yo! Sushi @Pavilion







2 orang makan = RM50.50

Wednesday, June 2, 2010

modesty

= sopan maksud nya dari pandangan aku..

sejak akhir2 ni aku sibuk belek blog org yg jahit dress dorang sendiri..
mostly blog omputeh.. either dari US Europe or down under..

aku terpegun dgn ayat2 ini :

"I'm sorry I'm not as conservative as you. I am a Christian, and am so sorry to offend you. I am wearing a cami underneath this dress that is beige. Perhaps you thought I was just wearing a low cut dress? The cami covers everything. I do have standards of modesty. I always ask the men in my life (brothers, husband, father) if something is immodest and I don't wear anything that my husband doesn't approve of."

- dari satu blog, dia pose dgn satu low cut dress kaler biru..pastu ada sorang ni comment yg baju biru ni sexy..so dia comment balik.. kemudian si pengkomen tulis balik :

You are correct, the cami is invisible in that picture. Immodesty is not something I go around pointing out, and I did so in this case only because you are so vocal about your Christianity, and you are representing the body of Christ. It isn't offensive only to me. We are to be a light in this dark world, reflecting God's holiness in all things, including manner of dress. How can we shine when we look/dress just like the world around us? God's world tells us to "come out from them (the world) and be ye separate", and "he that is friends with the world is at enmity (maksudnya = positive hatred) with God".
Wearing a low cut dress or skin tight Miley Cyrus jeans draws attention to those body parts that were intended for your husband's eyes only, and that isn't modest.

makanya...apa kehalnya nk tiru pakaian org puteh ni... dan bukan sume org puteh tu bagus...
dorang pun ada guideline tuk pakaian dorang kan.. tidak MENJOLOK MATA...
Agama Kristian pun bagi guideline untuk menyeksi di depan mata SUAMI...

orang kita ni suka je ikut MEMBABI BUTA...
aku tak kata aku pandai n sopan tahap maksimum dlm fesyen..
tapi sedih tgk pemakaian org-org MELAYU terutamanya... konon mengikut fesyen terkini....



** pesanan ilmiah dari aku...




kenapa aku TAK NAK

semalam tetiba aku dpt YM..
bebudak zoologi nak buat gathering..
reunion, gathering dan seumpamanya adalah acara-acara yang buat aku berfikir panjang.
bukan menyombong... tapi banyak sebabnya..
aku lebih prefer kalau jumpa 1 to 1 jer..

aku tanya semalam details nk gathering tu..
oh lepak makan2 bersama anak-anak...
aku trus sentap ok... taulah korang ada anak2.. perlu ke objektif dia camtuh...

pada sesetengah orang akan kata "mengada-ngada minah ni...benda camtuh pun nk sentap"
kalau tak pernah berada dalam situasi seseorang...sila fikir sebelum berkata-kata...

aku tatau org lain... tapi bagi seorang perempuan ini yang bakal berusia 31 tahun dlm masa kurang sebulan... benda itu BIG ISSUE!!!!!

katakan aku jadi pergi..
mereka.. berlima...tidak termasuk suami dan anak2..
apakah tajuk utama "pemborakan" itu?


ya... tidak lain dan tidak bukan akan berkisar kepada :

- kisah anak2
- susu, baju, baby food, nursery, baby sitter, breastfeeding
- rumah baru masing2...
- renovation rumah, hiasan rumah, dapur , langsir, bilik tidur
- kerja
- workload, sub ordinates, colleagues, bosses, management meeting, project juta-juta
- holiday
- bersama suami, anak, planning bersama colleagues, team building company, promotion MATTA FAIR, promotion AIR ASIA

AKU?

yer..aku akan duduk diam jadi pemerhati... cam yg SELALU aku lakukan.. nak menyampuk?
AKU TIDAK TERGOLONG mahupun TERLIBAT dalam mana2 isu di atas...

- belum berkahwin
- apa lagi beranak
- boyfriend pun takde
- kerja? masih kontrak...bakal tamat ogos ni tatau sambung ke tidak
- kerani dokumentasi jer ,takde la nk citer bonus 3-4 bulan
- rumah? ada..rumah sewa, rumah mak bapak
- harta? kete kancil 660 yg belum habis bayar lagi
- holiday? nak gi Zoo Negara pun tak mampu

aku tidak merujuk kepada kekawan zoologi sahaja... merujuk kepada semua...
bukan sekali dua aku dpt sms/email/ym rungutan mereka aku tak mau join benda2 yg berkaitan begini... kalau aku explain pun bukan ada yg faham...

lelama aku mati tercekik.. bila aku tertekan dgn situasi..aku akan rasa benda tersangkut kat dada ni.. pastu ada benda yg cucuk...sakit..sangat sakit... cam nk nafas pun susah....

gathering, reunion, lepak ramai2 dgn topik2 cam di atas aku takleh join sebab ...
benda2 tu racun... makan dalam beb...

aku prefer jumpa sorang2...
takde byk mulut..banyak bunyik.. banyak sesi "membanggakan diri" atau sesi "i'm doing good with my life compared to others"


sekian luahan hati aku yg dah tak seberapa ni...
dah kecut tatau tinggal baper persen jer..
selalu sangat kecik ati...