Monday, December 20, 2010

Kek Buah Rebus & Kek Coklat Lembab

kek buah rebus namanya...kalau dah translate...
Boiled Fruit Cake
ada ceri merah dan hijau...ala-ala sempena menjelang Krismas
ni adunan sebelum masuk oven

tara.... dah siap..

ini adalah keratan rentas bahagian dalamnya...










dan ini pula adalah resipi yang aku tunggu-tunggu akhirnya!!!
MOIST CHOC CAKE....
yang betul2 moist tidak menipu orang..
hahahhahah...

ni mengikut citarasa aku ..
yang sgt sedap pada tekak aku..
lembut...sangat rasa choc...


sungguh gelap rupa kek ni...



Kek Coklat Lembab ( resipi aku amik dari sini )
Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1/3 cawan serbuk koko
  • 1sk baking soda
  • 1 biji telur
  • 1/2 cawan butter@ minyak masak
  • 1/2 cawan buttermilk@ susu segar
  • 1sk esen vanila
  • 1/2 cawan air panas
  • 1/4 cawan susu pekat
Cara-cara
  • Panaskan oven 300 degree F. Griskan loyang 7x11inci dengan butter.
  • Ayak tepung dan baking soda@powder ke dalam mangkuk.Ketepikan.
  • Pukul gula dan butter. Masukkan telur dan pukul lagi.
  • Masukkan buttermilk/susu dan serbuk koko. Kacau sebati.
  • Masukkan air panas dan esen vanila.
  • Akhir sekali masukkan tepung yang di ayak tadi dan mix sebati.
  • Masukkan ke dalam loyang dan bakar lebih kurang 30-35min atau sehingga kek masak. - hana kukus.
  • Sejukkan di atas redai dan tuang topping@ganache kegemaran.


atau resipi asalnya dari sini

Best Choc Cake

  • 2 cups flour
  • 2 cups sugar
  • 3/4 cup cocoa
  • 2 tsp baking soda
  • 2 large eggs
  • 1 tsp salt
  • 1 cup buttermilk
  • 1 cup Mazola vegetable oil
  • 1 1/2 tsp vanila
  • 1 cup boiling water
Preparation :

  • Preheat oven to 300F.
  • Lightly grease & flour 9X13 inch baking dish
  • Place all ingredients into mixing bowl
  • Mix at medium or medium high speed until all blended and smooth
  • Bake for 1 hour

Resipi Ganache :

1/2 cwn serbuk koko van houten
1/2 cwn susu pekat
2 sudu besar air panas
1 sudu besar butter@marjerin

Campurkan semua bahan dan masak secara double boiler hingga agak pekat dan sebati.
kemudian curahkan ke atas kek.

No comments: